Kraniosakral terapi

Vad kan behandlas

Problem med nacke, rygg och höfter
Whiplash skada
Stress och stressrelaterade problem som rastlöshet och oro
Huvudvärk och migrän
Diffusa smärttillstånd, fibromyalgi och kronisk värk
Reumatism, MS, ADHD, dyslexi, autism
Utbrändhet
Käkledsproblem och tinnitus
Musarm, frozen shoulders och ledproblem
Sömnsvårigheter och depression

I princip kan man säga lite lättsamt att om man har ett problem som sitter i/på kroppen så kan man komma åt att behandla det med kraniosakral terapi.

Metoden

Kraniosakral terapi är en mjuk behandling där man rättar till små felställningar mellan skallens ben, ryggraden och bäckenet. Man släpper spänningar i hjärnhinnorna för att återställa det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan. Ryggmärgsvätskan pumpas normalt ner i ryggraden med en viss puls för att försörja centrala nervsystemet med näring och transportera bort slaggprodukter. Genom att hjärnhinnorna som omsluter ryggmärgsvätskan fäster vid olika ben i skallen, ryggraden och bäckenet, så kommer varje puls att ge en mycket subtil rörelse som fortplantas ut i kroppen via bindväv och muskler.

När allting är normalt och i balans så kommer det att finnas en grundrörelse som ska vara där. Om det finns olika obalanser i kroppen så kommer kroppen att visa avvikelser från denna rörelse.

Behandling

Om man t ex får en smäll på en muskel så kommer den att dra ihop sig. För att återställa balansen genom t ex klassisk massage så brukar man stretcha och töja ut muskeln igen.

I kraniosakral terapi gör man precis tvärtom. Det bygger på att muskeln drar ihop sig för att den vill åt det hållet så väldigt mjukt följer man med muskeln i sin rörelse. Den kommer att söka sig till bästa möjliga läge för stunden och systemet får ett bättre flöde. Samtidigt går det signaler till hjärnan som kommer att se till att blodförsörjningen till det området ökar kraftigt.

Nu kommer spänningar att släppa, ihopklibbad bindväv att luckras upp och slaggämnen transporteras bort.

Genom att använda ett mjukt tryck så skapas inte nya motstånd i kroppen. Det är det som är så speciellt, för om man t ex trycker hårt på en muskel så kommer den att svara med samma tryck tillbaka. Gör man däremot tvärtom så kan kroppen istället börja visa var obalanserna sitter och vad den kan göra för att lösa blockeringarna.

Det är bindvävens och musklernas uppgift att bl a hålla kotorna på rätt plats. När de är i balans så kan tryck på olika nerver släppa. Hjärnhinnorna består också av bindväv och då dessa omsluter hjärnan och ryggmärgen så kommer behandlingen också att ha en gynnsam och ofta mycket lugnande effekt på nervsystemet.

Behandling utförs på en massagebänk där terapeuten med mjuka händer lyssnar och följer kroppens rörelser. Mycket avslappnande teknik.

En behandling tar 60-90 min.

Behandlingen utförs med kläder på, så här kan du få en djupverkande ”massage” utan att behöva ta av dig.

Hur ofta

Det är väldigt individuellt hur många behandlingar man behöver, beroende på vad man vill behandla, hur lång tid man haft besvären samt hur olika individens läkningsförmåga är.

Generellt bör man ge det minst 3-5 behandlingar innan man kan avgöra något överhuvudtaget.

Det bör gå ca 3 veckor mellan behandlingarna och när det börjar bli bättre förlänger man tiden mellan behandlingarna så att man kanske kan klara sig med ett par behandlingar om året för att underhålla. Eftersom kroppen hela tiden utsätts för infektioner, skador mm så dyker det upp nya problem i kroppen. Behandlingstiden är hela tiden enligt klientens önskemål och jag kan bara rekommendera.

Att tänka på

Det är väldigt olika hur man reagerar på en behandling men vanligt är att man blir väldigt trött efteråt. Därför kan det vara bra att planera in tid att vila efteråt. Extra vätska är också bra för det släpper mycket spänningar och i samband med det så lossnar slaggprodukter som ska ut ur kroppen. ”Slagg är skräp och ska slängas så fort som möjligt”.

Tänk också på att inte överanstränga sig eller göra sneda/tunga rörelser och lyft efter behandlingen. Muskeln är nu i ett nytt bättre läge och det kan vara lite ostadigt i början. Precis om gamla tankemönster har en förmåga att komma tillbaka, bara på grund av vana, så fungerar detta likadant. Muskeln hade ett gammalt dåligt läge men kände sig van och trygg med det så det är lätt att trilla tillbaka dit.

Träningsvärk efter behandling är ett gott tecken – då har mycket spänningar släppt.